دیوارسبز

دیوار سبز

دیوار سبز یا گرین وال greenwall  دیواری است که با نصب بستری مناسب، کاشت بر روی فضای عمودی ایجاد می شود. این شامل دیوارها، سازه های عمودی، گیاهان همیشه سبز و یا حتی گیاهان فصلی می شود.

ترکیب معماری و طبیعت از زمان‌های گذشته مرسوم بوده است. طراحی فضای سبز تقریبا همزمان با طراحی معماری شکل گرفته و با توجه به کشش ذاتی انسان ها به طبیعت و سبزینگی، همواره ترکیب این دو با هم به عنوان یک ویژگی زیباشناختی در ساختمان استفاده می شود. استفاده از گرین وال در معماری، روشی جذاب بوده و تامین کننده سبزینگی و شادابی محیط است.

دیوار سبز با توجه به طراحی و خواسته کارفرما ممکن است در داخل واحدهای مسکونی، لابی، حیاط، بام، تراس و یا حتی بخش هایی از ساختمان مانند دیوارهای پارکینگ، استخر و… نصب گردند. همچنین روش های مختلفی وجود دارد که می‌توان دیوارهای سبز را در ابعاد متفاوت به منظور فضاسازی در ساختمان اجرا کرد. از آن جمله می توان به گرین وال یکپارچه با نصب  گلدان های پلاستکی یا فلزی، دیوار سبز کابلی (فعال) و گرینوال هیدروپونیک اشاره نمود.

دیوار سبز در دکوراسیون داخلی یکی از نمونه های پروژه های مربوط به دیوار سبز می باشد که طرفداران زیادی دارد.

دیوارسبز

انواع دیوار سبز

گرین وال را متناسب با متریال، روش اجرا و بستر کاشت دسته بندی می کنند که رایج ترین این دسته بندی ها شامل مواردی همچون نمای سبز (گرینوال کابلی)، گرین وال یکپارچه ( گلدانی) ، گرین وال هیدروپونیک، گرین وال نمدی، گرینوال طبیعی است.

دیوارسبز

دیوارهای سبز کابلی (نمای سبز) :

در دیوار سبز که به عنوان نمای سبز شناخته می شود، گیاه رونده یا پیچ، در بین شبکه های فولادی و یا کابل های روکش دار که تعبیه و نصب می شوند، حرکت و رشد کرده و شروع به بالا رفتن از نما یا دیوار ساختمان می‌کند. در این روش سبزینگی به مرور زمان و با رشد گیاه شکل می گیرد و نهایتا نمایی با سبزی غیر متراکم خواهیم داشت.

طراحی سبزینگی در تراس

دیوارهای سبز یکپارچه ( گلدانی ) :

نوع دیگر، گرین وال باکسی یا گلدانی یا مدولار است. آنچه که در ساختار آن وجود دارد، یکسری پنل های پیش ساخته از جنس ورق گالوانیزه یا پلاستیکی برای کاشت گیاهان است که شامل یک ساختار یا شاسی نگهدارنده و تعدادی باکس می باشد.

پنل های پیش ساخته گیاه شامل یک صفحه اصلی عمودی است که دارای تعداد زیادی قسمت آویز باکس می باشد. واحد آبرسانی شامل حداقل یک لوله اصلی متصل به منبع آب و یک واحد انشعابی است که به لوله اصلی متصل شده و دارای کانال ها و نازل های آبیاری زیاد و متناسب با تعداد باکس ها و گیاهان کاشته شده است.

سازه در روف گاردن

دیوار سبز هیدروپونیک :

روش هیدروپونیک به عنوان یک روش کشت بدون خاک و بر پایه ی آب است که بیشتر برای تولیدات گلخانه ای مانند توت فرنگی استفاده می شود. این روش در گرین وال مورد استفاده قرار گرفته و در این شیوه با توجه به عدم وجود خاک، مواد غذایی مورد نیاز گیاه از طریق آب در اختیار گیاهان قرار می گیرد.

استفاده از روش هیدروپونیک، اگرچه روشی جدید، هوشمند و شاید جالب باشد، اما با توجه به اینکه هم تجهیزات مربوط به نصب و نگهداری آن، نسبت به سایر روش ها گران تر می باشد، چندان توجیه اقتصادی نداشته و در ازای هزینه بیشتر چندان مزیتی نسبت به سایر روش ها ندارد.

دیوار سبز نمدی

دیوارسبز نمدی :

این روش را نیز می توان نوعی از گرینوال مدولار و یکپارچه شناسایی کرد. با این تفاوت که در آن بستر کاشت گیاهان گرین وال ، گلدان هایی از جنس نمد می باشد که بر روی دیوار نصب شده و کاشت انجام می شود.

دیوارسبز

دیوار سبز طبیعی :

در واقع همان دیوار سبز کابلی یا شبکه ای می باشد. اما در آن کابل کشی یا نصب شبکه صورت نگرفته و گیاهان کاشته شده در باغچه و یا گلدان های پای دیوار، خود به صورت طبیعی و با درگیر شدن با نما از آن بالا رفته و دیوار سبز را تشکیل می دهند.

این گرین وال را بیشتر در حیاط منازل قدیمی و یا ویلا ها و منازل استان های شمالی ایران می توان مشاهده کرد. لازم به ذکر است که این روش اگرچه ارزان ترین و ارگانیک ترین روش دیوار سبز است، اما ممکن است در طول زمان به نمای ساختمان و یا دیوار ها آسیب وارد نماید.

دیوارسبزدیوارسبز

مزایای دیوارهای سبز

نصب و اجرای دیوارسبز در ساختمان ها و نماهای شهری دارای مزیت های بسیاری می باشد که مهم ترین این مزایا به شرح ذیل است :

کاهش آلودگی هوا :

دیوارهای سبز با توجه به دارا بودن حجم قابل توجهی از گل ها و گیاهان با جذب گرد و غبار محیطی و همچنین دی اکسیدکربن و تولید اکسیژن می توانند نقش قابل توجهی در بهبود کیفیت هوا خصوصا در محیط نصب شده داشته باشند.

افزایش زیبایی بصری : در محیط هایی که گرین وال نصب می شود، چه محیط داخلی ساختمان یا نمای بیرونی آن باشد، به طور قابل توجهی زیبایی و طراوت محیط افزایش می یابد. خصوصا در نقاطی از شهر می توان با دیوار سبز به راحتی نماهای زشت و نازیبای شهری را پوشاند.

کمک به حفاظت از تنوع زیستی : در شهرهای بزرگ با توجه به کاهش سرانه فضای سبز و تخریب گسترده باغات و سبزینگی، خصوصا در چند دهه گذشته، گونه های بسیاری از پرندگان و حشرات در معرض انقراض قرار گرفته اند. لذا نصب و گسترش دیوارهای سبز می تواند تا حدی در حفاظت از این تنوع زیستی موثر باشد.

عایق حرارتی و صوتی : نصب دیوارهای سبز بر روی دیوار ساختمان های شهری اثر مثبتی بر کاهش  انتقال اصوات مزاحم به داخل ساختمان داشته و با جذب صداهای محیطی، به افزایش آرامش داخل ساختمان کمک می کند. از طرفی به عنوان یک عایق حرارتی عمل نموده و با ممانعت از انتقال دمای داخل و خارج ساختمان در کاهش مصرف انرژی برای تامین سرمایش و گرمایش داخل ساختمان موثر است. به خصوص، این عملکرد در فصول گرم با خاصیت خنک کنندگی دیوارها قابل توجه است.

افزایش ارزش ملک : نصب دیوار سبز در ساختمان ها به عنوان یک آپشن جذاب می تواند در افزایش ارزش ملک موثر بوده و خصوصا زمانی که به عنوان بخشی از یک بام سبز، تراس سبز و یا پاسیو سبز به کار گرفته شده و در کنار آیتم هایی مانند آلاچیق، آبنما و انواع فلاورباکس ها باشد، این جذابیت و ارزش دهی بیشتر خواهد بود.

کشاورزی شهری : گرین وال در ساختمان هایی که فاقد حیاط یا محیط کاشت می باشند، با نصب در تراس یا بام و تامین بستر کاشت مناسب، می تواند محلی برای کشت سبزیجات، گیاهان دارویی و مواد خوراکی خانواده به صورت طبیعی و ارگانیک باشد.

تامین سلامت روحی روانی : در ساختمان های فاقد محوطه سازی که امکان بهره مندی از باغچه یا باغ بام و تراس گاردن وجود ندارد، می توان با نصب دیوار سبز بر روی دیوارهای داخلی و یا تراس، گل ها و گیاهان را کاشت و پرورش داده و از شادابی و طراوت و اثرات مثبت روحی روانی آن بهره برد.

 خصوصا این ویژگی برای منازل آپارتمانی که ساکنین آن دارای بیماری و معلولیت بوده و یا به دلیل کهولت سن بیشتر زمان خود را در منزل بسر می برند، بسیار قابل توجه و مفید می باشد.

دیوارسبز

اجرای دیوارهای سبز

متناسب با نوع دیوارسبز، روش اجرای آن نیز متفاوت خواهد بود که در ذیل به دو روش اصلی و مورد توصیه پالیزبام می پردازیم.

الف : اجرای گرین وال مدولار، پرتابل :

در روش اجرای گرینوال به صورت گلدانی ابتدا یک شاسی پلاستیکی و یا فلزی بر روی دیوار مد نظر نصب می گردد سپس فلاورباکس های دیواری مخصوص گرینوال که از جنس پلاستیک و یا ورق فلزی می باشند با استفاده از پیچ و یا پایه بر روی شاسی نصب شده و پس از قرار دادن لایه های فیلتر و زه کش و استفاده از خاک سبک، گیاهان مناسب کاشته می شوند.

ب : اجرای دیوارسبز شبکه ای (کابلی) :

در دیوار سبز کابلی یک یا چند گلدان (فلاورباکس) در پایین کار، چیدمان و یا نصب می شود و در بالای آن با استفاده از دیوار موجود و یا دیوارکشی و بهره گیری از قاب ها و شاسی های فلزی و نهایتا نصب کابل های روکش دار و یا شبکه های فولادی محلی، برای بالا رفتن گیاهان کاشته شده در فلاورباکس ها استفاده می شود. البته در صورت وجود باغچه در پای کار می توان به جای استفاده از گلدان از باغچه به عنوان بستر کاشت استفاده نمود.

از یکی از پروژه های دیوار سبز پالیزبام می توانیم به دیوار سبز قم اشاره کنیم.

دیوارسبز

گیاهان گرینوال

یکی  از اصلی ترین نکات در اجرای این کار، این است که درآن چه گیاهی بکاریم. زیرا نهایتا نصب گرین وال با هر روشی برای استفاده از گیاهان و سبزینگی آنهاست.  گیاهان انتخابی باید متناسب با آب و هوای محل، حساسیت و نیاز به نور، مقاومت در برابر تابش مستقیم آفتاب، سرما، گرما و بارندگی دارای شرایط ایده‌آل و مقاوم باشد.

علاوه برآن، زیبایی و ماندگاری را برای دیوار سبز به ارمغان آورند. عواملی مانند رطوبت محیط، شدت نور، شدت باد، ارتفاع خاک و غیره، در انتخاب گیاهان برای گرینوال تاثیر زیادی دارند و باید با لحاظ این عوامل گل و گیاهان مناسب را انتخاب و کاشت نمود.

گیاهان همیشه سبز با در نظر گرفتن شرایط  اقلیمی، یکی از بهترین گزینه ها برای کاشت در دیوارسبز می باشند. برای انتخاب گل ها و گیاهان طیف گسترده ای از انواع گل های داخلی و بیرونی وجود دارد که در اینجا به چند نمونه از آنها اشاره می کنیم :

نمونه گیاهان مناسب دیوارسبز داخلی :

برگ بیدی، پتوس، ناز آفتابی، آنتوریوم، هدرا، حسن یوسف، سرخس، گندمی

نمونه گیاهان مناسب دیوارسبز خارجی :

پاپیتال، پیچ امین الدوله، بنفشه، یاسمن، شمشاد، میخک پیتسپروم، یال اسبی، ناز فرانسوی، برگ بیدی، سینگینیوم

دیوارسبز

تجهیزات دیوارهای سبز

تجهیزات دیوار سبز ، با توجه به نوع سیستم و روش اجرا،  دارای تفاوت هایی می باشد. اما به طور کلی این نوع از پوشش، از اجزا و تجهیزاتی تشکیل شده است. این لوازم شامل یک پایه، شاسی یا استند برای نصب بر روی دیوار یا سازه عمودی است که به عنوان محلی برای نصب فلاورباکس های دیوارسبز به کار گرفته می شود.

همچنین تعدادی فلاورباکس دیواری (گلدان) از جنس فلز، پلاستیک و یا نمد می باشد. در کنار آن لایه های ژئودرین یا درین شیت (زه کش) و ژئوتکستایل (فیلتر) به کار گرفته می شود و خاک سبک و غنی و مناسب کشت گیاهان در این پوشش استفاده خواهد شد.

از طرفی، سیستم آبیاری اتوماتیک یا هوشمند و یا در صورت عدم امکان آبیاری دستی بوده و لامپ هایی با طول موج مخصوص رشد گیاهان مورد استفاده قرار می گیرد که در صورت محرومیت از نور طبیعی استفاده از آن ها ضرورت دارد.

دیوارسبز

آبیاری دیوارسبز

یکی از نکات ضروری برای نگهداری دیوار سبز نحوه و میزان آبیاری آن است. بعضی از گیاهان نیاز به آبیاری روزانه دارند، در حالی که برخی دیگر می توانند نزدیک به یک هفته بدون آب شاداب و با طراوت باشند. البته در خصوص نیاز آبی گیاهان خصوصا در مورد دیوارسبز هایی که واقع در روف گاردن یا تراس سبز هستند، عوامل دیگری نیز مانند فصول سال، محل کاشت و نوع خاک و زه کشی هم موثر است.

آبیاری فضای سبز عمودی شامل دیوارسبز، تراس سبز و بام سبز به سه روش دستی، اتوماتیک و هوشمند انجام می شود. به طور کلی آبیاری اتوماتیک شامل یک سیستم لوله کشی، یک تایمر و تعدادی نازل و در صورت نیاز یک منبع آب ثابت می باشد و سیستم آبیاری هوشمند نیز مشابه آبیاری اتوماتیک بوده اما تجهیزات اضافی برای هماهنگی با سیستم خانه هوشمند و امکان کنترل هوشمند آن نیز وجود دارد.

دیوارسبز

قیمت دیوار سبز

قیمت گرین وال ارتباط مستقیمی با روش اجرا، ابعاد و اندازه آن، جنس شاسی و فلاورباکس ها، سیستم آبیاری مورد استفاده و طرح کاشت و نوع گیاهان مورد استفاده دارد. لذا قبل از برآورد قیمت، باید تمام این آیتم ها مشخص و سپس قیمت نهایی محاسبه گردد.

دیوار سبز پالیزبام

پالیزبام متناسب با نیاز مشتری همانگونه که در ابتدای مقاله نیز اشاره شد، دیوارسبز را به صورت مدولار و با استفاده از باکس های گالوانیزه و یا پلاستیکی با نمای چوب پلاست و یا به صورت کابلی اجرا می نماید.

هرکدام از این روش ها در نحوه ی اجرا، هزینه ها، نوع گیاهان مناسب کاشت و میزان پراکندگی سبزینگی متفاوت می باشد که در ادامه نمونه هایی از آن را مشاهده خواهید کرد.

دیوارسبز

دیوارسبز پونک

یکی از نمونه های دیوار سبز که به سفارش مجموعه فروشگاه های زنجیره ای ناب پروتئین وابسته به برند بزرگ گلرنگ طراحی و اجرا شده است، دیوارسبز نمای بیرونی فروشگاه ناب پروتئین پونک می باشد. طراحان پالیزبام در تعامل با مدیریت مجموعه ناب پروتئین اقدام به طراحی ورودی فروشگاه نموده که یکی از آیتم های آن نیز دیوارسبز می باشد.

در این گرینوال از فلاورباکس های پلاستیکی استفاده شده است و برای بالا بردن مقاومت و همچنین زیبایی بیشتر، ابتدا یک شاسی فلزی ساخته و بر روی دیوار نصب گردیده است و پس از قرار دادن فلاورباکس، نمای کار با چوب پلاست گرید یک، کاور شد.

در نهایت پس از اجرای لایه های فیلتر، زهکشی و استفاده از خاک فرآوری شده با شمشاد سبز و شمشاد طلایی که در محوطه بسیار مقاوم بوده و به عنوان گیاهی چهار فصل شناخته می شود، کاشت صورت گرفت و نمای سبز و زیبای فروشگاه ناب پروتئین آماده استفاده و بهره مندی شهروندان گردید.

سوالات متداول

دیوار یا سازه ای عمودی که از تعدادی فلاورباکس دیواری مناسب کاشت و یک شاسی تشکیل شده و پس از نصب فلاورباکس ها و کاشت گل و گیاه طبیعی یک سبزینگی یکدست ایجاد می شود البته با روش های دیگری مانند دیوار سبز شبکه ای نیز اجرا می شود.

متناسب با روش انتخابی و طرح کاشت مدنظر قیمت متغیر می باشد اما به طور کلی روش باکسی با ایجاد یک سبزینگی حداکثری و یکدست قیمتی حدود 2 برابر روش کابلی دارد. برای استعلام قیمت روز و مشاوره تماس بگیرید 09121305248

گیاهان دیوار سبز معمولا از گیاهان همیشه سبز و مقاوم مانند پتوس یا سرخس انتخاب می شوند و باید ابتدا اقلیم و شرایط محل کاشت و نصب دیوار سبز را بررسی نموده و سپس با انتخاب گیاهان آپارتمانی یا بیرونی نسبت به کاشت اقدام نمود.

حفظ تنوع زیستی و بهبود آن – کاهش آلودگی هوا – بهبود کیفیت منظر و افزایش زیبایی – عایق صوت و حرارت – ارتقا سلامت روحی روانی ساکنین محیط – ایجاد ارزش افزوده ملک – محلی برای زراعت شهری – کاهش اثر جزایر گرمایی

در روش باکسی با نصب یک شاسی فلزی بر روی دیوار و سپس استقرار باکس های فلزی بر روی شاسی بستر کاشت فراهم شده و پس از قرار دادن لایه های فیلتر و زه کش و با استفاده از خاک و گل مناسب کاشت انجام می شود. و در روش شبکه ای با استفاده از یک سری فلاورباکس و ایجاد یک شبکه از کابل روکش دار و کاشت گیاهان رونده دیوار سبز اجرا می گردد.

سلام! روی کارشناس مورد نظر کلیک کنید تا در Whatsapp چت کنید
تماس با ما