محوطه سازی

محوطه سازی

لنداسکیپ واژه انگلیسی است که معنای مشخص و دقیقی برای آن وجود ندارد و در واقع عموم مردم آن را به کلماتی همچون محوطه سازی ، طراحی منظر، محوطه آرایی و غیره معنا می کنند اما نزدیک ترین واژه ای که برای این لغت می توان بیان کرد واژه چشم انداز منظر است.

طراحی لنداسکیپ

طراحی لنداسکیپ

طراحی لنداسکیپ یا لنداسکیپ دیزاین یا همان محوطه آرایی از شاخه های معماری است و در برگیرنده رشته های طراحی منظر، طراحی شهری، شهرسازی و راه سازی است.

اما در اواخر قرن 19 رشته طراحی لنداسکیپ به طور جداگانه، جایگاهی در رشته های دانشگاهی پیدا کرد. تمرکز این طراحی، فضاهای بیرونی است و افزایش ارزش فضای سبز محوطه است.

محوطه آرایی و انسان

محوطه آرایی و انسان

منظر،  تعاملی بین عناصر، انسان و طبیعت با یکدیگر است که با طراحی منظر درست، موجب معنا بخشی به یکدیگر می شوند. هر فضای بازی که در شهر و ساختمان و یا بین آن ها وجود دارد، می تواند به فضای تعامل تبدیل شود. فضایی که با توجه به اهدافی که پیش رو دارد برای دغدغه های انسان، پتانسیل های موثری را نمایان می کند.

برای جبران غلبه ساختمان و دست سازهای بشر بر فضای باز، محوطه سازی می تواند گزینه مناسبی باشد. به عبارتی دیگر، می دانیم که انسان جدای از طبیعت نیست، پس به عنوان بخشی از آن باید ردپای خود بر طبیعت را پنهان کند. رابطه ای که می توان با طراحی لنداسکیپ ، بین انسان و طبیعت به وجود آورد متفاوت است.

گاهی معماری منظر می تواند کسانی را که مشتاق تنوع هستند یا گاهی کسانی که کنجکاوی می طلبند را به چالش بکشاند. مخاطب محوری، از مطالعات و بررسی های پیش از طراحی محسوب می شود که طراح با توجه به روحیات مخاطب، طراحی های متنوعی را ارائه می دهد.

هر فضا با هر ابعادی که دارد، برای تحقق نیازها و انتظارات کاربران، بهبود شرایط کیفی محیطی و اجتماعی، سلامت و سرزندگی شهر  و … نیازمند وجود یک لنداسکیپ مطلوب می باشد. از این رو مباحثی پیش رو خواهد بود که مطالعات، طراحی، متریال و اجرای آن با هم متفاوت هستند. مطالبی مانند محوطه سازی بیمارستان، باغ، باغچه، ویلا، مجتمع مسکونی، اکولوژی، پارک، مجتمع تجاری، موزه و… را شامل می شود. یک نمونه از پروژه های محوطه سازی پالیز بام محوطه سازی در کردان می باشد که شما می توانید آن را مشاهده نمایید.

مراحل منظرسازی

مراحل منظرسازی

1 –  در اولین مرحله طراحی شما نیازمند پلانی از سایت مورد نظر هستید، که این پلان با برداشت از سایت و اندازه گیری ها به دست می آید.   

2 – برای طراحی سایت مورد نظر، پس از برداشت میدانی، نیاز  به تحلیل و آنالیز شرایط موجود سایت است که این کار به انتخاب کاربری ها و جای گذاری فضاها کمک بسیاری می کند.

3 – طراحی سایت نیازمند یک برنامه فیزیکی جامعی است که در آن کاربری ها، تعداد و ملزومات آن با توجه به  نیاز محیط، شناسایی و نوشته می شود.

4 – شما نیاز به یک پلان از امکانات و محدودیت سایت مورد نظر دارید. زیرا می توانید با استفاده از این پلان و جدول سوات، محدودیت های سایت را به نقاط قوت و فرصت تبدیل کنید.

5 – قبل از ارائه کانسپت و پلان اصلی، پهنه بندی  برای جاگذاری کاربری ها الزامی است و اصولا در این مرحله پلان رنگی – گرافیکی ارائه می شود.

6 – خروجی این مراحل، کانسپت و پلان اصلی است که  نیازمند پلان های مختلفی برای فهم بیشتر است.

پلان های طراحی محوطه سازی

پلان های طراحی محوطه سازی

برای فهم بیشتر پلان اصلی لنداسکیپ ، پلان های مختلفی در پی آن باید ارائه گردد. این پلان ها عبارت است از :

پلان بخشی : پلان بخشی در مقیاس های 1:500 تا 1:200 ارائه می گردد. پلان های بخشی، برای نشان دادن جزئیات طراحی به کارفرما استفاده می شود.

پلان طراحی کاشت : در این پلان طراحی، فضای سبز سایت شما طراحی می شود که این پلان همراه جدول توضیحات، کامل می گردد. مباحثی که در جدول توضیح طراحی کاشت باید به آن پرداخته شود شامل نوع گیاه، اسم علمی، گونه گیاه، عمق کاشت، فاصله کاشت و نگهداری آن می باشد.

پلان آبیاری : در این پلان نوع سیستم آبیاری و زهکشی متناسب با کاشت ارائه می گردد.

پلان نور پردازی : در این پلان تعداد و نوع سیستم نورپردازی که برای محوطه سازی استفاده کرده اید، ارائه می شود.

پلان مبلمان : در این پلان، مبلمانی که استفاده شده و جایگذاری آن در مقیاس بزرگتر نمایش داده می شود.

پلان دیتیل اجرایی : این پلان برای زمان اجرا ارائه می شود که در آن تمام نکات اجرایی ذکر شده است. این پلان به پلان های ریزتری از جمله پلان الکتیریکال، پلان فاز، پلان تاسیسات مکانیکی تقسیم می شود.

ویژگی یک لنداسکیپ مناسب

ویژگی یک لنداسکیپ مناسب

اریک پرری می گوید: ” معماری، مردمی ترین هنر است و مردم، سختگیرترین منتقد آن ” . از همین روست که مهم ترین الزاماتی که باید برای آگاه سازی مردم از وجود لنداسکیپ ایجاد شده، اعمال شود، قابلیت دسترسی و استفاده همگانی، خوانایی، هویت بخشی، حس دعوت کنندگی و نفوذپذیری آن می باشد.

به طور کلی مسئله ی معرفی و چگونگی خوانش صحیح منظر در بحث طراحی، یکی از مهمت رین مرحله ی محوطه سازی و کاربردی بودن منظر می باشد. به گونه ای که بتواند در حافظه مردم ثبت شده و در پیرامون خود شاخص، نمایان شود. موارد دیگری که به شکل گیری و استفاده این بستر کمک می کند، پایداری، انعطاف پذیری، تحرک پذیری، طراحی و اجرا و احترام به سابقه تاریخی سایت می باشد.

انواع سبک های لنداسکیپ

انواع سبک های لنداسکیپ

طراحی یک محوطه و منظرسازی آن با توجه به فرهنگ و اقلیم سایتی که در آن جا قرار دارد، انجام می گیرد و با توجه به اقلیم های مختلف، سبک های طراحی به بخش های زیر تقسیم بندی می شود :

منظرسازی منظم : در این سبک از طراحی منظر ، تکرار هندسه های مشخص و منظمی را می بینیم که این امر سبب هماهنگی بین عناصر وجودی سایت می شود، این سبک از طراحی، بیشتر برای محوطه های خانه های لوکس استفاده می شود .

 طراحی منظر طبیعی : در این سبک که به نام زری اسکیپینگ هم آن را می شناسند، در واقع در آن محدودیت ها  تبدیل به امکانات می شود، این سبک از طراحی و محوطه سازی برای اقلیم های خشک و نیمه خشک مناسب است. زیرا بیشتر، لنداسکیپ دیزاین با قلوه سنگ و عناصر سخت طراحی می شود و گیاهان مقاوم به کم آبی به تعداد کم در آن استفاده می شود. در این طراحی چیدمان رنگ ها هم در جذابیت بصری، نقش بسزایی دارد.

محوطه سازی
سبک های کلاسیک : این سبک خود به چند دسته تقسیم می شود :

باغ انگلیسی : تقارن در این سبک حرف اول را می زند و مسیر های پر پیچ خم در کنار این تقارن، از رکن اصلی طراحی باغ انگلیسی است.

باغ مدیترانه ای : محوطه آرایی در این سبک، شبیه منظر زری اسکیپینگ می باشد، در طراحی هر دو از عناصر سخت استفاده شده است. این سبک شامل سبک مدیترانه ای رسمی و غیر رسمی است.

باغ اسپانیایی : این سبک نزدیک به سبک های اسلامی و از آن الهام گرفته است. در این سبک استفاده از آبنماهای سنگی و درختان بلند قامت، چشم انداز زیبایی برای دید تراس ها به محوطه ایجاد کرده است.

باغ ژاپنی : هدف از طراحی به این سبک، ایجاد فضایی معنوی با افزایش حس آرامش و احساس امنیت است و استفاده از گیاهان سبز رنگ این حس را افزایش  می دهد.

باغ ایرانی : در باغ های ایرانی، کوشک یا یک بنای اصلی وجود دارد که فضای سبز طراحی شده، قابلیت دعوت کنندگی و هدایت کنندگی به سمت کوشک را افزایش می دهد و اصولا از درختان یک شکل در اطراف این محور هدایت کنندگی استفاده می شود.

سبک طراحی مدرن : در این سبک محوطه سازی ، معمولا فضاها حول محور هم قرار می گیرند. اما در عین حال از هم مجزا هستند، در این طراحی علاوه بر گیاهان، مبلمان استفاده شده نیز بسیار تاثیر گذار بوده و از رنگ های خنثی برای آن استفاده می شود.

عناصر سازنده لنداسکیپ

عناصر سازنده لنداسکیپ

استفاده از یکسری عناصر در محوطه آرایی بسیار در چشم انداز آن تاثیر گذار است. این عناصر عبارت است از :

چمن : یکی از ساده ترین روش ها برای طراحی فضای سبز است که معمولا در کف سازی هم از آن استفاده می شود.

بوته و گیاهان پوششی : استفاده از بوته ها یکی از ترفندهای پر کردن فضا های خالی بین درختچه ها و درخت ها است. که فضای شما را منسجم تر نشان می دهد.

درختان گل دار رنگی : استفاده از این سبک درختان، فضای سبز شما را زیباتر و حس طراوت در محوطه شما را افزایش می دهد.

آبنما، چشمه ها ، حوض ها : وجود آب در فضای سبز، حس طبیعی بودن آن فضا را افزایش می دهد و صدای شنیدن حرکت آب برای استفاده کنندگان منظر، لذت بخش خواهد بود.

مزایای منظرسازی

مزایای منظرسازی

با افزایش شهر نشینی و جمعیت، به مرور زمان فضای سبز عمومی جای خود را به فضای سبز خصوصی و نیمه خصوصی می دهد. زیرا در سال های آتی وجود فضا های سبز عمومی پاسخ گو نیاز عموم مردم نخواهد بود. به همین دلیل ایجاد فضا های سبز حداقلی در بام ها، دیوار ها و محوطه ها جزء نیازهای عمومی محسوب می گردد. برخی از مزایای محوطه سازی شامل

افزایش ارزش ملک، کاهش آلودگی، تلطیف هوا، افزایش آرامش و آسایش می باشد.

محوطه سازی

وظایف معماران منظر

شاگردان طبیعت، منظر را در سه حالت خصوصی، نیمه خصوصی و همگانی بسته به سایت مورد نظر طراحی می کنند. بسترهایی که ایجاد می کنند، تنها برای هم نشینی عناصر مصنوع و یا ایجاد نمای زیبا نمی باشد. بلکه به آن حس مکان و معنا را اعطا می کنند.

به عبارتی دیگر این فرایند، صرفا طراحی منظر با ظاهری طبیعی نیست. بلکه طراحی است که مردم در آن احساس کنند در طبیعت بوده و رفتارشان برحسب قرار گیری در مکان شکل بگیرد. معماران، با علم طبیعت گرای خود محیط هایی را شکل می دهند که در عین محافظت از ارزش های خود و تامین امنیت لازم، بتواند با تغییر جامعه تغییر کند و پاسخگوی نیازهای روزمره و متفاوت مخاطبین خود باشد. معماران منظر هر زمینی که زیر آسمان باشد را موضوعی برای خود می بینند و با برداشت از اهداف فرهنگی موجود، بازتابی از سبک زندگی را در منظر ایجاد می کنند.

محوطه سازی

لنداسکیپ یا محوطه سازی در پالیزبام

پالیزبام با تجربه بالا و اولویت کاری طراحی، تولید اقلام و اجرای پروژه های بام سبز ، دیوارسبز ، تراس سبز و لنداسکیپ نسبت به طراحی و اجرای محوطه سبز اقدام می نماید. با این تفاوت که ضمن امکان محوطه سازی با روش های معمول و بنایی می توان با استفاده از اقلام پیش ساخته شامل انواع فلاورباکس ها ، مبلمان فضای باز ، آلاچیق و پرگولا ، تاب و آتشدان و … و یا ترکیبی از اقلام پرتابل و بنایی، فضای مفیدتر، زیباتر، کاربردی تر و با قابلیت باز طراحی ایجاد نمود. یکی از مزایایی که روش پرتابل دارد این است که به شما این امکان را می دهد هر بام و محوطه ای را منظرسازی کنید بدون آن که بار مرده ای به ساختمان خود اضافه نمایید. 

سوالات متداول

محوطه سازی یا همان لنداسکیپ و طراحی منظر به اقداماتی جهت محوطه سازی در حیاط ساختمان ها ، ویلاها و فضاهای شهری گفته می شود که هدف آن بهبود کیفیت و زیبایی چشم انداز می باشد

در طراحی لنداسکیپ، طراحان اقدام به طراحی فضا به صورت خصوصی و یا همگانی نموده و تلاش بر این است که طراحی به گونه ای باشد که تا حد امکان بهره برداران با قرار گرفتن در آن خود را در طبیعت واقعی احساس نمایند.ش

محوطه سازی با یک طرح اولیه و استفاده از آیتم های طبیعی مانند گل و گیاه ، سنگ، خاک، مسیر آب و… طراحی می شود هرچند بسیاری از افراد نیز تمایل دارند با استفاده از سازه هایی مانند آلاچیق، آتشدان، مبلمان فضای و … محیط را کاربردی تر طراحی و اجرا نمایند. 

در حالت طبیعی از مصالح عمومی ساختمانی مانند سنگ و سیمان و آجر و در روش مدولار پرتابل از انواع اقلام مانند مبلمان فضای باز و فلاورباکس از جنس آهن، چوب، چوب پلاست و متریال مشابه استفاده می شود.

اکثر گیاهان بیرونی در فضای لنداسکیپ قابل استفاده می باشند اما باید در طراحی کاشت از ترکیب گل ها، گیاهان، درخت ها و درختچه ها استفاده شود و مواردی مانند کیفیت و کمیت خاک، نیازآبی و نوری پوشش گیاهی مد نظر باشد.

سلام! روی کارشناس مورد نظر کلیک کنید تا در Whatsapp چت کنید
تماس با ما