چوب پلاست

چوب پلاست

یکی از متریال های نوین و البته دوستدار محیط زیست که سابقه آن در ایران به کمتر از 10 سال می رسد چوب پلاست است که در این مقاله قصد داریم آن را تعریف نموده و در خصوص کاربردها ، انواع، نصب و سایر موارد مرتبط با چوب پلاست توضیحاتی را ارائه نمائیم.

چوب پلاست چیست

چوب پلاست چیست ؟

قبل از توضیح هر نکته ای در خصوص چوبپلاست لازم است تعریف مشخصی از این متریال داشته باشیم. چوب پلاست یا همان چوب پلاستیک که در زبان انگلیسی wpc (wood plastic composite) خوانده می شود متریالی نوین با دو جز اصلی مواد پلیمری و پودر چوب می باشد که از ترکیب آنها و مقادیری از سایر مواد افزودنی مانند رنگ ، مواد ضداشتعال و … تولید می شود و امکان تولید آن در قالب ها و مقاطع مختلف وجود دارد.

چوب پلاست متریالی دوستدار محیط زیست می باشد که برای تولید چوب پلاست از مواد پلیمری و پودر و براده چوب استفاده می شود که اگرچه به عنوان جایگزینی برای چوب می باشد اما برای تولید آن نیاز به قطع درختان و آسیب به محیط زیست نمی باشد و مهمتر اینکه پس از تولید و مصرف نیز قابلیت بازیافت داشته و می تواند با طی پروسه بازیافت مجددا به چرخه تولید و استفاده بازگردد.

کاربرد چوب پلاست

کاربرد چوب پلاست :

چوب پلاست استفاده های متفاوتی دارد و با توجه به شناخت روز افزون نسبت به این متریال و همچنین افزایش تکنولوژی و روش های تولید، شاهد این موضوع هستیم که تنوع قالب های تولیدی رو به افزایش بوده و موارد کاربرد آن بیشتر شده است.

از جمله موارد پرکاربرد استفاده از چوبپلاست می توان به استفاده در کفپوش و دکینگ تراس ، محوطه و بام سبز ، کاور اقلام متنوعی مانند آبنما ، میز و صندلی و… ، ساخت مبلمان فضای باز ، استفاده در سقف ساختمان های شیروانی، درب و پنجره ، صفحه کابینت، دیوارپوش ، تابلوهای سردر مغازه و انواع سازه های مورد استفاده در فضای بیرونی و خصوصا روف گاردن و تراس گاردن اشاره نمود.

البته این موارد استفاده های رایج از چوب پلاست می باشد که رو به گسترش می باشد و احتمالا یکی دیگر از موارد آن قطعه سازی می باشد که بزودی انواع از آن به بازار خواهد آمد.

 
 

 

 

ابعاد چوب پلاست

ابعاد چوبپلاست :

چوب پلاست این قابلیت را دارد که متناسب با نیاز و کاربرد مدنظر تعریف شده، در ابعاد و قطعات مختلف تولید شود اما ابعاد مقاطع موجود و رایج آن در بازار ایران عبارتند از دک کفپوش با عرض های 7 و11 و 15 سانتی متر و ضخامت 12 تا 25 میلیمتر ، تایل های نما با عرض 7و 10 و 20 و30 سانتی متر و ضخامت 6 تا 10 میلیمتر ، دیوار پوش های با عرض حدود 15 سانتی متر، ستون های مربعی و مستطیلی با اضلاع 4 تا 8 سانتی متر، لوورهای دکوراتیو برای پوشش سقف و پرگولا و از نظر طولی هم معمولا با طول شاخه های 2 و 3 متری تولید می شوند.

اجرای چوب پلاست

اجرای چوب پلاست :

برای اجرای چوب پلاست قبل از هر اقدامی لازم است متناسب با کاربرد و محل نصب چوبپلاست، از بین مقاطع مختلف موجود انتخاب درستی داشته باشیم(به عنوان مثال پروفیل های نماپوش و تایل های 7 سانتی نمی توانند گزینه مناسبی برای استفاده به عنوان دک کف باشند چرا که فاقد مقاومت لازم بوده و به راحتی امکان شکستگی دارند).

نکته بعدی اینکه بر خلاف تصور برخی از افراد پروفیل های چوب پلاست مستقلا امکان استفاده در استراکچر اقلام و یا نصب مستقیم بر روی دیوار و سطوح را ندارند و لازم است که بر روی شاسی فلزی استاندارد نصب شوند. برای شاسی کشی عموما از قوطی های فلزی با ابعاد متنوع استفاده می شود که متناسب ترین آنها قوطی های 20*20 20*30 و30*30 می باشند در مواردی نیز برای سازه هایی مانند آلاچیق پروفیل های قوی تری مانند 40*04 و 70*70 کاربرد دارند.

برای بالا بردن عمر سازه لازم است قوطی های فلزی با استفاده از ضد زنگ و رنگ پوشانده شوند تا مقاومت در مقابل خوردگی و زنگ زدگی افزایش یابد و در طول زمان دچار آسیب نشود.

شاسی کشی چوب پلاست باید تراز شود و پروفیل های آهنی با فواصل 25 الی 30 سانتی در کفپوش و 30 الی 35 سانت در دیوارپوش اجرا شوند تا چوب پلاست ها پس از نصب دچار تاب یا ترک خوردگی نشوند. همچنین لازم است برای جلوگیری از شکستگی چوبپلاست ها در اثر تنش های دمایی، در بین الوارها فواصلی با حداقل یک سانتی متر لحاظ شود.

چوب پلاست ها به دو صورت کلی پیچ از رو و یا با استفاده از بست و کلیپس های مخصوص بر روی شاسی نصب می شوند.

روند تولید چوب پلاست

قیمت چوب پلاست :

قیمت چوب پلاست به سه عامل کلی بستگی دارد. اول متریال به کار رفته در تولید چوبپلاست دوم وزن الوارهای مختلف تولید شده و نسبت مستقیم وزن با قیمت و سوم شرکت و برند تولیدکننده چوب پلاست که با توجه به نبودن صنف مشخص برای تولیدکنندگان ، هر برندی متناسب با هزینه های تمام شدهف سود مورد انتظار و استراتژی های خود اقدام به قیمت گذاری محصولات می نماید که البته اخیرا با توجه به شرایط بازار قیمت ها به هم نزدیک تر شده و با یک نوسان حداقلی و قابل اغماض قیمت گذاری صورت می گیرد.

مزایای چوب پلاست

مزایای چوب پلاست :

عمده مزایای چوب پلاست به صورت مستقل و در مقایسه با متریال جایگزینی مانند چوب به شرح ذیل می باشد:

• دوستدار محیط زیست: همانگونه که در تعریف چوب پلاست گفته شد بدلیل استفاده از براده و پودر چوب برای تولید آن نیازی به قطع درختان نمی باشد و بازیافت پذیر بودن چوبپلاست مزیت زیست محیطی آن را دوچندان می کند.

• عدم نیاز به نگهداری: بر خلاف چوب و ترمووود که نیاز است به صورت دوره ای رنگ آمیزی شوند و بوسیله رزین های مخصوص مورد حفاظت قرار گیرند چوب پلاست هیچگونه نیازی به رنگ آمیزی و نگهداری ندارد و به لحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفه تر است.

• ضد آفَت: این متریال بر خلاف چوب ضد آفت بوده و حشرات و جانوران امکان آسیب رساندن به آن را ندارند.

• تنوع رنگ: با توجه به اینکه چوبپلاست طی فرایندی با ترکیب مواد مختلف از جمله رنگ، تولید می شود این امکان وجود دارد که در مرحله تولید با افزودن رنگ دلخواه آن را با تنوع رنگی بالا به صورت خود رنگ تولید نماییم.

• ضد آتش: چوب پلاست با توجه به دارا بودن مواد کندسوز در ترکیب خود غیر قابل اشتعال بوده و در صورت بروز آتش سوزی، بر خلاف چوب به شعله ور شدن و گسترش آتش کمکی نمی کند.

• دوام بالا: یکی از مزیت های اصلی چوب پلاستیک با توجه به مقاومت بالا در مقابل تابش آفتاب و اشعه یو وی و همچنین در صد پایین جذب آب ، دوام بالا در شرایط محیطی و حفظ کیفیت در بلند مدت است که این مزیت یکی از عوامل گسترش روزافزون استفاده از این متریال در محیط بیرونی و فضای باز می باشد.

• مزیت اقتصادی: کامپوزیت های چوبپلاست نسبت به ترمووود دارای اختلاف قیمت قابل توجهی بوده که استفاده از آن را مقرون به صرفه تر نموده است که این مزیت در شرایط فعلی ایران و افزایش قیمت دلار و اقلام وارداتی بیشتر شده چرا که این محصول به صورت کاملا بومی تولید می شود و تحریم و مشکلات واردات تاثیر زیادی بر قیمت تمام شده آن نمی گذارد. همچنین با توجه به امکان تولید سفارشی طول الوارها می توان پرتی را به حداقل رساند.

• سایر مزایای چوبپلاست : علاوه بر مزیت هایی که در بالا به آنها اشاره شد می توان به موارد دیگری از این مزیت ها نیز اشاره نمود:

مقاومت بالا در مقابل ضربه و فشار زیاد
ضد باکتری بوده و در مقابل عوامل محیطی فساد ناپذیر است
محیطی برای رشد خزه نبوده و منجر به آلودگی نمی شود
ثبات رنگ خوبی داشته و رنگ پریدگی آن در گذر زمان بسیار ناچیز است
جمع آوری ، ایجاد تغییرات و اصلاح آن کم هزینه و راحت می باشد
لغزندگی سطحی ندارد و مناسب کف سازی در محل های پرتردد می باشد

چوب پلاست در روف گاردن

چوب پلاست در روف گاردن :

در حال حاضر یکی از موارد پرکاربرد استفاده از چوب پلاست، ساخت اقلام و سازه های روف گاردن و تراس گاردن می باشد که متریالی بسیار مناسب و فرم پذیر و برای ساخت اقلام بیرونی و فضای باز می باشد. از جمله مواردی که می توان بوسیله چوب پلاست در بام سبز ساخت و ایجاد نمود اقلامی مانند مبلمان فضای باز ، آبنما ، آتشدان، میز و نیمکت و سازه هایی مانند آلاچیق ، آتریوم، سان روم گاردن ، دکینگ کف و پرگولا می باشد.

البته در ساخت اقلام و سازه های بام سبز با چوب پلاست باید به این نکته توجه نمود که چوبپلاست به تنهایی قابلیت ساخت اقلام را ندارد و اقلام و سازه های مدنظر باید ابتدا بوسیله پروفیل های آهنی ساخته شوند و پس از شکل گیری استراکچر نسبت به کاور آنها با چوب پلاست و رنگ دلخواه اقدام نمود.

فلاورباکس چوب پلاست

فلاورباکس چوب پلاست :

گلدان یا فلاورباکس های چوب پلاست ابتدا بوسیله یک استراکچر فلزی ساخته می شوند و پس از خم کاری و اتصال فضای قرارگیری خاک که از جنس ورق گالوانیزه می باشد و پوشش رنگ کوره ای برای بالا بردن مقاومت آن در مقابل پوسیدگی و خوردگی، نمای کار بوسیله چوب پلاست کاور می شود و آماده قرارگیری در بام سبز و کاشت پوشش گیاهی متنوع می گردد. مزیت فلاورباکس ها در امکان تعریف عمق کاشت مختلف و امکان کاشت انواع گیاهان در کنار یکدیگر می باشد.

آلاچیق چوب پلاست

آلاچیق چوب پلاست :

آلاچیق فضایی است مسقف با دیواره های باز یا محصور که در مکان هایی مانند بام سبز ، محوطه ، باغ ، پارک و رستوران ها انواع مختلفی از آن مشاهده می شود و معمولا محلی است برای نشستن و استراحت و ایجاد سایه در ساعات آفتابی روز. یکی از انواع آلاچیق که کاربرد زیادی در روف گاردن و تراس گاردن داردآلاچیق چوب پلاست می باشد.

آلاچیق چوب پلاست به دلیل زیبایی، سبکی، سرعت نصب و اجرا و امکان ساخت به صورت پرتابل، گزینه ای مناسب برای طراحی و ساخت در روف گاردن های لاکچری و به صور کلی بالای ساختمان هایی است که رعایت بار مجاز در آنها دارای اهمیت می باشد.

برای ساخت آلاچیق چوب پلاست ابتدا سازه آلاچیق بوسیله پروفیل های آهنی ساخته می شود و نمای چوبپلاست بر روی شاسی فلزی نصب می گردد. نمای چوبپلاست می تواند صرفا بر روی نمای بیرونی نصب شود و یا اینکه کل سازه از داخل و بیرون بوسیله چوبپلاست کاور شود. لازم است علاوه بر دقت در استحکام و ثبات سازه آلاچیق چوب پلاست ، شاسی کشی دیواره ها و سقف به گونه ای انجام شود که که پس از نصب چوب پلاست های نصب شده دچار تاب خوردگی و یا شکستگی نشوند.

نمای چوب پلاست

نمای چوبپلاست :

نمای چوب پلاست یا همان WPC در جاهای مختلفی کاربرد دارد از جمله نمای دیوار ساختمان ها، نمای سازه هایی مانند آلاچیق ، آتریوم ، سان روم گاردن و اتاقک های کوچک با کاربری سرایداری، انباری، آشپزخانه روف گاردن و … . همچنین از دیگر مواردی که چوبپلاست به عنوان نما کاربرد دارد ساخت تابلوهای اماکن تجاری و اقلام و مبلمان روف گاردن مانند انواع فلاورباکس چوب پلاست، آبنما، میز و نیمکت و … را می توان نام برد. برای نصب کامپوزیت های چوب پلاستیک باید از انواع مقاطع تایل و دیوارپوش استفاده نمود هر چند استفاده از دک نیز قابل انجام است لکن به جهت هزینه بیشتر ضرورتی ندارد. شاسی کشی فلزی برای نصب نمای چوبپلاست باید به گونه ای باشد حداکثر فاصله بین پروفیل های آهنی 35 تا 40 سانت باشد چرا که در غیر اینصورت نمی توان کیفیت و ماندگاری آن را در بلندمدت تضمین نمود.

چوبپلاست

چوبپلاست در مبلمان فضای باز :

در خصوص مصارف wpc در ساخت مبلمان فضای باز و روف گاردن در بخش های قبلی مطالبی ذکر گردید. برای ساخت مبلمان فضای باز باید ابتدا شاسی کشی استاندارد و مناسبی انجام شود و پس از آن با استفاده از wpc در رنگ ها و مقاطع مختلف اقدام به کاور مبلمان نمود و کارایی و زیبایی آن را افزایش داد. میز و نیمکت های فضای باز از جمله موارد مصرف چوب پلاست می باشند که نمونه های متنوع و زیبایی از آن توسط پالیزبام طراحی و تولید شده و در محوطه سازی و تراس سبز و بام سبز مورد استفاده قرار می گیرد.

سوالات متداول

چوب پلاست متریال سازگار با محیط زیست است که از ترکیب تراشه ها و خرده چوبهای ارگانیک و مواد پلمیری تولید می شود و در برابر بارش باران و برف ، رطوبت شدید ، تابش مستقیم آفتاب و تنش های دمایی مقاوم تر از چوب است و در طیف متنوع و گسترده ای از رنگ ها تولید می شوند.

چوب پلاست دارای طیف گسترده ای از کاربرد ها می باشد منجمله

پوشش نما در ساختمان ها و کلبه ها – اقلام و تجهیزات روف گاردن، انواع فلاورباکس ، آبنما ، آتشدان – مبلمان شهری، میز و نیمکت ها ، سطل های زباله – استفاده به عنوان صفحه کابینت – اسکله ها و نقاط با رطوبت بالا – تراس ساختمان ها – لبه های استخر – ساخت نرده و جان پناه – آلاچیق ها – باغ و مسیرهای پیاده روی

سازگار با محیط زیست و قابل بازیافت – مقاومت بالا در مقابل ضربه – فساد ناپذیر- ضدباکتری و خزه – نیاز به نگهداری و رنگ آمیزی ندارد – ثبات رنگ مناسب – قیمت اقتصادی نسبت به ترمووود

چوب پلاست به لحاظ قیمتی نسبت به متریال مشابه خود یعنی ترموود قیمتی ارزانتر و اقتصادی تر دارد که با توجه به نوسانات قیمت مواد اولیه می توان قیمت آن را از کارشناسان پالیزبام به صورت به روز استعلام نمود 09128132562

برای اجرای چوب پلاست به عنوان کفپوش و یا در نمای دیوار و اقلام الزاما باید از شاسی فلزی با رعایت استانداردهای اجرایی استفاده نمود در غیر اینصورت در اثر فشار و یا تغییرات دمایی دچار شکستگی یا تاب خوردگی می شود. برای نصب چوب پلاست نما از پیچ و برای نصب کفپوش چوب پلاست از بست های پلاستیکی یا گالوانیزه T و   Hشکل استفاده می شود.

سلام! روی کارشناس مورد نظر کلیک کنید تا در Whatsapp چت کنید
تماس با ما